Колективний лист працівників Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника

 

Верховна Рада України

Міністерство культури і туризму України

Державна служба зайнятості

Профспілковий комітет працівників культури

Всеукраїнська асоціація музеїв і заповідників

Державний департамент нагляду за додержанням законодавства про працю

Територіальна державна інспекція праці у м. Києві

Міністерство праці та соціальної політики України

Звертаємось до вас з приводу скорочення в Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику.

Днями Міністерство культури і туризму України затвердило новий штатний розклад Заповідника, який скорочено на 84 посади. В травні листом №32/8/42-10 Міністерство культури і туризму України «попередило» Заповідник про майбутнє скорочення (вхід. №305). Однак, незважаючи на це за цей період на постійну роботу до Заповідника прийнято кілька десятків нових працівників.

Зараз нове керівництво Заповідника змушує старих працівників писати заяви про перехід на інші посади, начебто у зв’язку зі скороченням, як правило ці посади нижчі і менш оплачувані, тобто з істотним погіршенням умов праці. На звільнені в такий спосіб посади відразу переводяться нові працівники, які прийняті на роботу з квітня - травня 2010 року. На той час в Заповіднику було більше 20 вакантних посад. Крім того, змушують писати заяви на звільнення за власним бажанням з нових посад, але без дати написання цих «заяв». Штатний розклад тримається у таємниці, так само як структура Заповідника, його статут тощо.

Скорочення по Заповіднику відбувається з порушенням закону: наказу про скорочення по Міністерству культури і туризму України, як і наказу про скорочення по Національному Заповіднику нікому під розпис не доводили. Попередження про скорочення, а відповідно Кодексу Законів про Працю – це наказ про скорочення, має бути видано за 2 місяці до самого скорочення.

В співбесідах адміністрації Заповідника з працівниками не приймає участі профспілковий орган Заповідника. Вірогідно, профком Заповідника також не попереджений про скорочення належним чином.

У зв’язку з цим під скорочення попадають працівники не залежно від їхньої кваліфікації, стажу безперервної роботи, сімейного стану, матеріального положення родини, заслуг та інших переваг згідно ст. 42 Кодексу Законів про Працю.

Скорочення, що проводиться в Заповіднику, не викликано перепрофілюванням Заповідника, змінами в організації напрямків діяльності нашого закладу. Ніяких розрахунків техніко-економічного обгрунтування скорочення не проводилось. Навпаки, комплексною перевіркою, проведеною Міністерством культури і мистецтва ще в 2004 році було встановлено, що Заповідник має недостатню штатну чисельність для здійснення своїх статутних завдань, передбачених Законом «Про музеї і музейну справу», законом «Про туризм», законом «Про охорону культурної спадщини», по обслуговуванню 75 тисяч одиниць збереження фондової колекції Національного закладу, чисельних виставок та експозицій, майже 1 мільйона відвідувачів щорічно на території в 24 га зі 140 об’єктами та спорудами. Обґрунтування нових напрямків і введення нових структур (відділ інвестицій (?), міжнародних зв’язків (?) тощо) не повинно відбуватись в порушення законів та за рахунок пониження якості музею як наукового закладу, скорочення (а значить вигнання на вулицю) його кваліфікованих кадрів.

На фоні відселення з території Заповідника «сторонніх» установ – закладів культури, скорочення в самому Заповіднику виглядає досить симптоматично.

Працівники Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника

Відвідувачам

Новини закладу

Музею Михайла Грушевського – 25 років!

Сьогодні, 3 лютого 2017 р., виповнюється 25 років від дня прийняття рішення про створення Історико-меморіального музею Михайла Грушевського.
Читати далі

День селфі в музеї Михайла Грушевського

CultureThemes у середині січня обирають день для музейного селфі. Цього року Міжнародний день селфі у музеї випадає на 18 січня. Українські музеї не залишилися осторонь та вже не перший рік підтримують традицію.Музей Михайла Грушевського долучається до ініціативи другий рік поспіль. Видатний науковець не був байдужим до мистецтва фотографії.
Читати далі

Ще раз про Крим і кримські музеї. Відкритий лист.

До ВУАМ надішов лист від науковців, музейників Криму адресований Вице-премьер министру, министру культуры Украины Кириленко В.А.
Читати далі

Новини ВУАМ

Лекція: Фамільний Дім Грушевських у полум'ї більшовицької навали (7 лютого (25 січня) 1918 р.)

802-дім.jpg

27 січня  2018 р. о 15:00 на чергових «Історичних вправах в домі Грушевських» відбудеться лекція «Фамільний Дім Грушевських у полум'ї більшовицької навали (7 лютого (25 січня) 1918 р.)»

Читати далі

Лекція: Остороги “Ґедзя”

802 афіша.jpg

20 січня 2018 р. о 15.00 відбудеться друга лекція в рамках циклу ексклюзивних лекцій “Нові джерела до історії Української революції 1917–1921 рр.: текст, контекст і підтекст” проекту "Історичні вправи у Домі Грушевських".

Читати далі

© 2007–2018 Всеукраїнська асоціація музеїв • Про сайтКонтактна інформація